پیشنهاد یک کارشناس برای کاهش فشار بر مصرف گندم با تغییر سبد غذایی خانوار

یک کارشناس کشاورزی با تأکید بر اهمیت تولید حداقل نیاز کشور به گندم، تغییر جزئی در الگوی مصرف خانوار را راهکاری مؤثر برای کاهش فشار بر منابع این کالای استراتژیک دانست و بر ضرورت فرهنگ‌سازی ملی در این زمینه تأکید کرد.

حمیدرضا جهانگیری در گفت‌وگویی با اشاره به وابستگی غذایی کشور به نان گندم، اظهار کرد: «گندم یک کالای استراتژیک است و حداقل کف نیاز کشور باید تولید شود، اما رشد جمعیت، محدودیت منابع تولید و حتی بدمصرفی در نان، همواره ما را با چالش مواجه می‌کند.»

وی افزود: «وزارت جهاد کشاورزی می‌تواند با اجرای برنامه‌های آموزشی و فرهنگ‌سازی، حتی با تغییرات جزئی در سبد مصرف خانوار، بخشی از فشار بر مصرف گندم را کاهش دهد. به عنوان مثال، اگر خانواده‌ها در یک مشارکت ملی، هفته‌ای یک روز از غذاهای غیر نانی مانند برنج یا سیب‌زمینی استفاده کنند، تأثیر قابل‌توجهی بر میزان مصرف گندم خواهد داشت.»

این کارشناس کشاورزی با اشاره به تولید سالانه حدود پنج میلیون تن سیب‌زمینی در کشور گفت: «با سیب زمینی صدها نوع غذا در دنیا تولید می‌شود که بخشی از مصرف نان را می‌توان به آن منتقل کرد، مشروط بر اینکه مدیریت و فرهنگ‌سازی صحیحی در این حوزه انجام شود.»

جهانگیری تاکید کرد: «در کشاورزی همان‌قدر که خلأ برنامه‌ریزی در حوزه فیزیولوژی بعد از برداشت وجود دارد، جای خالی فرهنگ‌سازی درباره نوع، میزان و کیفیت مصرف نیز محسوس است. کیفیت مصرف به معنای عرضه گران کالا نیست.»

او همچنین از لزوم ایجاد یک شبکه تلویزیونی ۲۴ ساعته با عنوان «سیمای کشاورز» خبر داد و گفت: «این شبکه می‌تواند محلی برای طرح و بررسی راهکارهایی مانند توسعه کشت فرامرزی غلات، کشاورزی قراردادی، افزایش تولید ماکارونی با گندم دوروم و تأمین بخشی از نیاز کشور از طریق کشت خارجی باشد.»

این کارشناس خاطرنشان کرد که اجرای چنین برنامه‌هایی، ضمن کاهش فشار بر تولید داخلی گندم، می‌تواند به بهینه‌سازی مصرف و تنوع‌بخشی به سفره غذایی خانوارها کمک کند.